Homma lähti kuitenkin käyntiin sillä, että katsoin mikä oli helpoin keino päästä alkuun minimipanostuksella sen varalta ettei innostus kestä. Uutteiden käytöllä pääsee välineiden suhteen melko vähällä, isolla kattilalla ja peruspanovälineillä pääsee jo pitkälle. Seitsemän litran kattilan löysin tarjouksesta 30 eurolla, tässä voisi keittää uutteet ja humaloida vierteen. Tarjoustalosta tarttui mukaan 30-litrainen käymissanko vesilukkoineen, lappo, ominaispainomittari, desinfiointiaine ja korkkeja. Kierrätyskeskuksesta olen ostanut useita korkittimia, hintaa näillä on 1-2 euroa.
Alla on lyhyt lista välineistä, joilla pääsee hyvin alkuun:
- Isohko kattila
- Käymisastia + vesilukko
- Lappo
- Ominaispainomittari
- Desinfiointiaine
- Korkitin
- Pulloja
Ensimmäiset kaksi tekemääni olutta eivät olleet teknisesti viallisia. Oluet olivat kuitenkin vetisiä, miedon makuisia ja alkoholia niissä oli alle 4 prosenttia. En vain ollut siinä vaiheessa vielä löytänyt yhtä tärkeää ja hyödyllistä työkalua: laskureita. Netistä löytyy useita eri laskureita, joilla voidaan pyöritellä oluenteossa käytettäviä ainesosia, niiden määriä ja muita muuttujia. Näiden laskureiden avulla voidaan varmistaa että olut on mahdollisimman lähellä sitä mitä halutaan.
Omassa oluenteossa käytän Brewersfriendin laskureita. Monet tuntuvat suosivan Beersmithiä tai muita laskureita, en ole näihin tutustunut ollenkaan itse mutta kaikki nuo lienevät ihan päteviä. Itse käytän Brewersfriendiä koska se toimii selaimessa ja koska siinä on kaikki mahdolliset laskurit valmistuksen eri vaiheille reseptin suunnittelusta aina oluen pullotukseen asti. Laskurit ovat myös melko simppeleitä ja jos englannin kieli taipuu, oppii noiden käytön melko äkkiä.
Siinä oli hieman asiaa perusvälineistä, joilla pääsee alkuun. Näillä voidaan valmistaa nestemäisistä uutteista tai spraymaltaasta olutta, jonka ei tarvitse hävetä kaupallisillekaan oluille. Kerron myöhemmin itse valmistusprosessista lisää.
Nautiskelija
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti