Hommasta selviää aika pitkälti normaalilla keittiöstä löytyvällä välinearsenaalilla. Ainoa asia, jota ei ihan kaikilta välttämättä löydy on kuivuri. Kuivurin saa kaupasta halvimmillaan noin viidelläkympillä mutta tiukan paikan tullen kuivausta voi kokeilla uunissa minimilämmöillä ja luukku raollaan.Tarvittavia ainesosia ovat erilaiset mausteet ja noin kilon verran vähärasvaista naudanpaistia tai muuta sopivaa lihaa.
Aluksi tein marinadin jonka resepti pohjautuu hyväksi havaittuun yleisohjeeseen, jota hieman muokkasin. Kokeiluja on kertynyt muutamia, joiden perusteella muokkaan aina seuraavaa satsia haluamaani suuntaan. Aiemmista kokeiluista kannattaa pitää mahdollisimman tarkkaa kirjaa, jolloin oppii paremmin miten eri ainesosat ja määrät vaikuttavat lopputulokseen.
Perusohjeena voisi olla se, että kilolle lihaa laitetaan noin 5 rkl soijaa, 3tl merisuolaa, 2rkl sitruunamehua, ripaus väkiviinaetikkaa ja muut mausteet oman maun mukaan. Kaikki mausteet kannattaa rouhia morttelilla jauheeksi ja lihan kannattaa antaa marinoitua vähintään vuorokauden tai kaksi.
Paria päivää aiemmin sulamaan otetut naudanpaistit leikataan reilun puolen sentin paksuisiksi, mahdollisimman samankokoisiksi suikaleiksi. Yli jäävät rasvaiset rääppeet ja kantapalat voi antaa puolisolle tai lemmikille.
Lihasuikaleet pitää sekoittaa tasaisesti marinadiin. Sekoittaminen onnistuu parhaiten ihan paljain käsin. Muista pestä kädet ja jos käsissä on haavoja niin tämä vaihe voi marinadin koostumuksesta riippuen kirveltää joko vähän tai aivan pirusti.
Tämä satsi oli marinadissa kiireiden vuoksi vajaan vuorokauden. Viime kerralla marinointia taisi kestää pari vuorokautta ja väri oli tuolloin jo todella tummaa. Tähän halvimman mallin OBH Nordica-kuivuriin saa tarkkaan asettelemalla aika tasan kilon verran lihaa.
Kuivuri lämpiää aika lailla ja täyttää koko asunnon mahtavalla, lihaisan mausteisella tuoksulla. Tämä voi houkutella lähistöllä oleskelevia petoeläimiä, joten kuivuria ei voi jättää vahtimatta liian kauaksi aikaa. Lisäksi lihoja pitää välillä käännellä ja kerroksia vaihdella, jotta lopputulos olisi tasalaatuista ja hyvää.
Tässä satsissa ensimmäiset, ohuemmat suikaleet olivat valmiita reilun parin tunnin päästä ja viimeiset, paksummat palat nostin pois noin kuuden tunnin kohdalla.
Lihat kannattaa laittaa rasiaan kerroksittain niin että joka kerroksen välissä on talouspaperiarkki. Näin siksi että paperi imee pinnalle nousseen rasvan ja päästää ilman kiertämään. Rasiaa ei saa sulkea tiiviisti kannella koska silloin kosteus ei pääse pois ja lihat voivat homehtua.
Palkkiona
uurastuksesta saadaan joitain satoja grammoja kuivalihasuikaleita.
Kuvassa näkyy ylin kerros, koko satsi on kooltaan noin kuusi kertaa
kuvassa näkyvä määrä. Tämä satsi jäi vähän miedoksi lyhyen marinoinnin
takia mutta on kuitenkin erittäin maukasta. Kuivaliha sopii
erinomaisesti nautittavaksi hyvän oluen kanssa ja muutenkin
terveellisemmäksi (?) korvikkeeksi vaikkapa perunalastuille.
Kokeilkaapa joskus itse, ei ole kovin vaikeaa mutta varmasti vaivan arvoista!
-Nautiskelija